روستای مریان
روستای مریان در کجا واقع شده است؟
روستای مریان از توابع بخش مرکزی شهرستان تالش است. که در 37 کیلومتری شمال غربی هشتپر و 143 کیلومتری رشت قرار گرفته است. مریان از شمال به روستای ناوان، از شرق به روستای سیناهونی، از جنوب به اراضی جنگلی و از غرب به روستای آق اولر محدود میشود و از طریق شهر هشتپر با جادهای هموار و دیدنی در دسترس است.
جاذبه های گردشگری
چشمانداز رودخانه پرآب گرگانرود، ارتفاعات پیرامون روستا، جنگلهای انبوه و سرسبز و هوای مهآلود، تصویری رویایی پیشاروی گردشگران روستای مریان ترسیم میکنند. مراتع سرسبز و مزارع طلایی گندم، همچون کمربند درخشانی گرداگرد روستای مریان را در برگرفتهاند. باغهای انبوه و پربار میوه از دیگر جاذبههای طبیعی این روستا هستند. محوطه باستانی گورستان مریان، بزرگترین گورستان پیش از تاریخ ایران است که در عرصهای به مساحت 400 هکتار، در مناطق ییلاقی مریان، آق اولر و تندبین گسترده شده است. این گورستان گواه تمدن عظیم این منطقه در دورانهای گذشته است که تا اوایل دوران اسلامی تداوم داشته است. گورهای این گورستان به صورت سه طبقه دخمهای سنگچین شده و با لوازم مورد نیاز زندگی مردگان کشف شدهاند. حمام قدیمی مریان به احتمال قوی از آثار اواخر دوره صفوی و به احتمالی دیگر از آثار اوایل دورهی قاجاری است. یکی دیگر از آثار تاریخی موجود در این روستا، کاخهای ییلاقی سردار امجد است. خاننشین محل استقرار خان و خاندان و نزدیکان، قراولخانه محل استقرار نظامیان و اصطبل کاخ بخشهای مختلف این مجموعه را تشکیل داده اند؛ مجموعه ای که در یک مقطع زمانی مرکز قدرت و امارت در منطقه بوده است. متاسفانه اصطبل این مجموعه در دوران مشروطه به آتش کشیده شده است. کاخ های ییلاقی سردار امجد در دو ساختمان جداگانه بنا شده و خاننشین آن نیز به صورت دوطبقه است. هنوز یکی از بناهای آن مخروبه مانده است، اما بخش دیگری از این بنا تا حدودی تعمیر و مرمت شده است. هم اینک از این کاخ به عنوان پایگاه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استفاده می شود.
بهترین زمان بازدید
وقتی اسم ییلاق بهمیان میآید، میدانیم که بهترین فصل سفر به آن بهار و بهتر از آن، تابستان است. یعنی روزهایی که داغی آفتاب امان آدم را میبرد و دلمان میخواهد به جای خنکی فرار کنیم و در سایه بنشینیم. البته طبیعتگردهای حرفهای زمستان پربرف این روستای قشنگ را هم میپسندند.
محصولات و سوغات
زراعت عمدهی روستا، کشت دیم و گندم مهمترین محصول دیمی آن است. توتون، ذرت، سیبزمینی، یونجه و لوبیا از دیگر محصولات زراعی روستا هستند. زردآلو، سیب، به و گلابی نیز از محصولات باغی آن هستند. همچنین محصولات مهم دامی آن عبارتند از گوشت تازه و انواع لبنیات، پرورش طیور خانگی مانند مرغ و بوقلمون نیز بین روستاییان رونق دارد. سوغات: عسل و لبنیات محلی.
اقوام وزبان
مردم روستای مریان به زبانهای آذری و تالشی سخن میگویند و مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
صنایع دستی
گلیم بافی، جاجیم بافی، شال و جوراب بافی.
رودخانه
رودخانه گرگان رود.
غذاهای محلی
از انواع غذاهای محلی روستا میتوان به آبگوشت شوربا، آبگوشت قورمه، انواع آش مانند ترش آش، آش رشته و انواع غذاهای همراه با برنج و ماهی اشاره کرد.