روستای چنشت
روستای چنشت در کجا واقع شده است؟
روستای چنشت در فاصله 60 کیلومتری جنوب شرق شهر بیرجند و از توابع شهرستان سربیشه قرار دارد.
جاذبه های گردشگری
استقرار روستا در منطقه میانکوهی، چشمانداز کوهستانی زیبا و جذابی به آن بخشیده است روستا در میان باغات گردو و دیگر میوهها محصور شده است و مناظر زیبایی از تلفیق طبیعت و بافت مسکونی پدید آورده است. از دیگر جاذبههای مهم و طبیعی روستا میتوان به غار چنشت (غار چنشت براساس متون تاریخى، 614 سال پیش به وسیله سید محمد مشعشع کشف شده است. بیش از 59 متر طول دارد و احتمال دارد که هزاران سال پیش در اثر زلزله، دو سمت کوه سر به هم نهاده و فضای متفاوتی ایجاد کرده است. این فضاها گاه عریض و با ارتفاع زیاد و گاه بسیار تنگ با ارتفاع کم هستند و عبور از آنها به سختی انجام میگیرد. در این غار استخوان اجساد مردگان در وضعیتهای مختلف و نیز آثار و نشانه متعددی از زندگی گذشتگان مانند سفال، چوب، پارچه، چرخ نخ و دیوارهای گچی مشاهده شده است. ظاهرا از این غار به عنوان پناهگاهی طی اعصار استفاده میشده و یا اینکه ممکن است زلزله، خانه مسکونی را همراه با ساکنان آن منهدم ساخته باشد. غار چنشت در مجاورت بقعه امامزاده سید حامد علوی واقع شده است طبیعت بکر و سرسبز اطراف غار، نزدیکی آن به زیارتگاه و جذابیت تاریخی غار، موجب بازدید گردشگران بسیاری در ایام مختلف سال شده است مردم محلی در مورد این غار عقاید مذهبی ویژهای دارند)، غار چهل چاه(در فاصله صد متری غار چنشت، غار دیگری به نام چهل چاه وجود دارد که در آن استخوان اجساد 14 مرد و زن و کودک مشاهده میشود به نظر میرسد، در غار پس از پناه بردن این افراد به داخل آن، با گل اندود شده و راه فرار آنها بسته شده است. غار چهل چاه در مجاورت غار چنشت واقع شده و بیش از هزار و چهار صد سال قدمت دارد براساس متون تاریخی نخستین بار، حدود 600 سال پیش توسط سید محمد مشعشع کشف شده است در وسط غار، حوضی ساخته شده از آجر و سنگ و آثار زندگی انسان مانند سفال، چوب و پارچه بجا مانده است)، مزار سید حامد علوی (بقعه سید حامد علوی از اماکن تاریخی و مذهبی این روستا است بنابر روایات، وی از فرزندان امام جعفر صادق (ع) بوده است )و بافت تاریخی چنشت می توان اشاره کرد. لباس های رنگی در چنشت (روستای چنشت به نسبت سایر روستاهای خراسان جنوبی، کمتر دچار تحولات و تغییرات فرهنگی شده و فرهنگ روستایی آن محفوظ مانده است. مردم روستای چنشت، به ویژه زنان و دختران، اغلب از پوشاک محلی و سنتی استفاده میکنند. لباس مردم این روستا از نوع خاصی است که در نقاط دیگر استان کمتر یافت میشود. البته لباس مردان در چند سال اخیر به لباس سایر مردم منطقه شبیه شده، اما بزرگان و پیران از لباس دیگری استفاده میکنند که شامل یک پالتوی بلند که تمام بدن را میپوشاند و شال سر و در برخی مواقع کلاه معمولی است. اما لباس زنان یکی از جاذبههای خاص روستا است. این لباس از رنگهای شاد و متنوع تشکیل شده و شامل سه قسمت چارقد قرمز یا آبی گلدار، کلاه نقرهای و نقرهدوزی شده و پیراهن زنانه به رنگهای سبز و قرمز یا آبی است. دختران چنشتی از لباسهای بلندی مانند دامن پاچین، قبای بلند، روسری و سربند و شلیتههای خراسانی استفاده میکنند. البته این لباسها امروزه بیشتر در مراسم استفاده میشود. تنوع رنگ در لباسهای محلی مردم روستا چنان خیرهکننده و زیباست که به روستا لقب سرزمین رنگها دادهاند.
بهترین زمان سفر
بهار و تابستان.
محصولات و سوغات
محصولات: گردو، بادام، زعفران، زرشک، عناب، انار، گیلاس، توت، محصولات دامی مانند: شیر، کره، روغن زرد. سوغاتی معرف روستای چنشت عبارتاند از زعفران، کشک محلی، زرشک، گردو و بادام خشک، میوههای خشک، قالیچههای بسیار کوچک و نوعی گبه نیز از دیگر سوغاتیهای این روستا است.
صنایع دستی
مهمترین صنایع دستی روستای چنشت، شامل انواع فرشهای دستباف، قالیچههای کوچک و گلیمهای زیبا است. ریسندگی، گیوه، سبدبافی، زیلوبافی و جاجیم بافی از دیگر صنایع دستی قدیمی این روستاست که به مرور زمان به شدت کاهش یافته است.
غذاهای محلی
از غذاهای رایج و لذیذ این روستا میتوان به انواع آشها، آبگوشتهای محلی، اشکنه و کشک محلی اشاره کرد.
رودخانه
این روستا چهار رودخانه فصلی دارد.
زیر ساخت های منطقه( آب و برق و گاز و تلفن و اینترنت)
آب و برق و تلفن و اینترنت دارد، گاز ندارد.
موسیقی محلی
موسیقی مقامی
اقوام و زبان
مردم این منطقه فارس هستند و به زبان فارسی تکلم می کنند.
نزدیکترین مراکز درمانی
مرکز بهداشت در خود روستا وجود دارد.
نزدیکترین اداره امنیتی ( اداره پلیس )
پاسگاه کلات سلیمان که با روستا 15 کیلومتر فاصله دارد.
اقامتگاه بوم گردی
اقامتگاه بوم گردی میرزا به مدیریت آقای سید مهدی ابراهیمی 09158638574
جاذبه های گردشگری استان خراسان جنوبی
رزرو هتل های استان خراسان جنوبی