روستای فرومد
روستای فرومد در کجا واقع شده است؟
روستای فرومد مرکز دهستان فرومد، از توابع بخش میامی شهرستان شاهرود در شمال شرقی استان سمنان واقع شده است. این روستای تاریخی در 180 کیلومتری شرق شاهرود در دامنه های ارتفاعات میندر قرار دارد ودر مسیر جاده تاریخی ابریشم واقع شده است. فرومد از شمال به استان خراسان شمالی و از شرق به استان خراسان رضوی و از جنوب به بخش بیارجمند و از غرب به قسمتی از بخش جوین و میامی منتهی می شود.
زمان مناسب برای سفر
بهار، تابستان.
جاذبه های گردشگری روستای فرومد
روستای فرومد به دلیل قدمت تاریخی و ویژگی های طبیعی، جاذبه های گردشگری بسیاری را در خود جای داده است. از مهم ترین جاذبه های مهم این روستا می توان به مسجد جامع فرومد، آرامگاه ابن یمین فرومدی، آرامگاه شیخ حسن جوری، سد خاکی شیخ حسن جوری(این سد در شش کیلومتری شمال شرقی روستای فرومد واقع شده است. امکان شنا و نیز ماهی گیری در مواقع پرآبی این دریاچه قابل توجه است). زیارتگاه امامزاده سید احمد، کاروانسرای شاه عباسی، تپه ی شهرستان(این تپه تاریخی در ورودی شرقی فرومد واقع شده است که قدمت آن به قرن هفتم و هشتم برمی گردد. در اطراف ان خندقهایی برای در امان ماندن از حمله دشمنان حفاری شده است). چنارهای 500 ساله، آسیاب قدیمی، حسینیه روستا و رشته قناتهای فراوان و با قدمت چند صد ساله، 30 قنات (قدمت برخی قناتهای قدیمی فرومد به عهد ایلخانیان مغول بر می گردد. کاریز بازار که از زیر مسجد جامع فریومد میگذشته است.در سده اخیر نیز قناتهای زیادی در محدوده و اطراف روستای فرومد احداث گردیده است. در حدود 30 رشته قنات در محدوده داخلی و بیرونی روستای فرومد وجود دارد که تعدادی از آنها فعال بوده و آب بسیار خوبی دارند) اشاره کرد. مسجد جامع از آثار تاریخی روستای فرومد است که تاریخ بنای آن به قرن هشتم هجری قمری می رسد و از نظر معماری واحد اهمیت هنری است. آرامگاه شیخ حسن جوری (از رهبران قیام سربداران و از شاگردان شیخ خلیفه) در روستای کلاته میرعلم فیروزآباد در نزدیک روستای فرومد واقع شده است. این آرامگاه از یک اتاق 3×4 متری و گنبد مدور تشکیل شده است و در قسمت شمالی شهر قدیمی جور قرار دارد. آرامگاه شیخ حسن جوری فاقد هر گونه پیرایه و تشریفات ظاهری است. در حوالی آرامگاه شیخ حسن جوری، بازمانده های شهر قدیمی جور قرار دارد که آثار قلعه ها وبرج و باروی موجود از عظمت گذشته آن شهر در 700 سال پیش حکایت دارد. آرامگاه ابن یمین شاعر معروف قطعه سرای زبان فارسی شش گوش است و زوایای آن بسیار جالب توجه است. سنگ قبر شش ضلع کوچک دارد و روی آن نوشته شده است: آرامگاه امیر فخرالدین محمد ابن یمین الدین متخلص به ابن یمین، شاعری بوده است دانشمند دوران زندگی را با کمال مناعت و وارستگی به پایان رسانده است. دیوان کامل او در جنگ سربداران از بین رفته و دیوان دیگری تنظیم کرده که به جای مانده است تولد 685 ه. ق در گذشت 769 ه.ق.
صنایع دستی
صنایع دستی که در گذشته بوده ولی هم اکنون در رئوستا انجام نمی شود ( زیلوبافی عمده ترین صنعت دستی مردم روستای فرومد است. زیلوهای بافت فرومد طرح های زیبایی دارند. بافت کرباس، بافت فرش).در حال حاضر در روستا صنایع دستی انجام نمی شود.
غذای محلی
کال جوش، قوروتی، چلوقاتقی و ششلیک قاتقی، قطعی، کاچیرمه، دنی، آش جوش باره، لوبیا پلوی قرومدی، ماش پلو، اشکنه ماش، فطیر مسکه.
رودخانه
رودخانه فرومد در کنار روستا جریان دارد. قنات رودبار، قنات هایی که عمق آنها کم است و چون عمق پایینی دارند از موتور استفاده می شود عبارتند از: قنات صید آباد، محمد آباد، مظفر، هر دو آب، کلاته نور، قنات شهرستان، قنات سلتو.
اقوام و زبان
مردم روستای فرومد به زبان فارسی و نوعی گویش خراسانی سخن می گویند. مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
محصولات و سوغات
محصولات عمده فرومد غله، میوه و لبنیات است. محصولات باغی آن انار، انگور، انجیر، گردو، توت ، شاتوت میباشد. محصولات کشاورزی عبارتند از گندم، جو، پنبه، مرزه، شیرین بیان، شوید، گشنیز، پیاز چغندر قند و فلفل قرمز که به لحاظ کیفیت، مرغوبیت، حجم تولید و صادرات، بیشترین سهم را در روستا و کشور به خود اختصاص داده است. پرورش محصولات دامی شامل گوسفند و گاو و طیور و استحصال مواد لبنی شامل روغن حیوانی (زرد)، کمه، کره، پنیر، کشک، دوغ جزء تولیدات مهم این روستا می باشد. ماهی های پرورشی، عسل و ابریشم نیز جزء محصولات دیگر این منطقه است. سوغاتی های روستای فرومد عبارتند از: بنابر فصلی که به فرومد سفر می کنید می توانید انار، انگور، انجیر، گردو، بادام، توت، شاتوت، فلفل قرمز و گیاهان دارویی چون مرزه، شیرین بیان، سفوف (دارویی مخصوص دل درد) را از اینجا به خانه ببرید. هر چند فلفل قرمز، کنجد، ادویه جات مخصوص (حویج گوشت، حویج قاتقی) و همچنین نان های محلی (نان پنجه کش، انواع فطیر(پیازی ، روغنی، فلفلی، علفی، حویجی، شون جوز یا گردویی)، روغن جوشی، کلوچه، تافتون، کُماج، نانهای خراسانی و بربری هم به نانهای امروزی نانوایی های روستا اضافه شده است). ناگفته نماند زیلوبافی مهم ترین صنعت دستی فرومد است و می توانید نمونه ای از زیلوهای آن را به یادگار داشته باشید.
محله ها
فرومد دیاری تاریخی با قدمت چند هزار ساله است. منطقه ای خوش آب و هوا است که دارای چند محل می باشد. نام هر کدام از محله ها به کوچه مشهور می باشد مثلا کوچه پشندو، کوچه بالا و کوچه جنو. هر کوچه دارای چند محله کوچکترمی باشد که به نامهای: قال پسه پسو، شه نشی، مفتاباد، سر سنگ، قال خیوو و سر حموم، سر آسیا و نصرتیه و چند جای دیگرهم می باشد. گوکیال هم محله ای در کوچه پشندو می باشد. قبل از پیدایش مسیحیت، فرومد دارای تمدن ومقرحکمرانان بوده است. برای نمونه محل شهرستو(شهرستان) درابتدای ورودی فرومد می باشد که محل زندگی سلاطینی در دوران قبل از مسیحیت بوده است. محله های دیگری به نامهای شاه نشین، قال خیوو (ورودی خیابان) وجود دارد. گازرگاه نام دیگری از محله های قدیمی است. تمام مناطقی را که نام بردیم از طریق گذرگاه زیر زمینی به هم متصل می باشند.
روستای ادبیات و تاریخ
کمتر روستایی را در ایران می توان یافت که دو چهره برجسته، یکی در ادبیات و دیگری در تاریخ، داشته باشد اما روستای فرومد این ویژگی را داراست. «ابن یمین فریومدی» شاعر قطعه سرای اواخر قرن هفتم و هشتم هجری، دیوان این شاعر توانا در همان دوره در نزاع سربدارن به آتش کشیده شد که دوباره با زحمت بسیار توانست دیوان خود را تکمیل کند، البته نه به تکمیلی بار اول. نقل شده است که ابن یمین در نظر داشته تاریخ فرومد را به رشته تحریر در بیاورد. و «شیخ حسن جوری» از رهبران نهضت سربداران، هر دو از همین خطه هستند و مزارشان نیز در همین جاست. در اینجا به یک قطعه از ابن یمین فریومدی می توان اشاره کرد، آن کس که بداند و بداند که بداند، اسب خرد از گنبد گردون بجهاند. آن کس که بداند و نداند که بداند، آگاه نمایید که بس خفته نماند. آن کس که نداند و بداند که نداند، لنگان خرک خویش به منزل برساند. آن کس که نداند و نداند که نداند، در جهل مرکب ابدالدهر بماند.
معادن
استحصال سنگ کرومیت از معادن منطقه، یکی از تولیدات استراتژیک و قدیمی فرومد است. جالب توجه است که اولین معدن کرومیت ایران در حدود 80 سال پیش در این منطقه مورد بهره برداری قرار گرفت که این محصول به کشورهای صنعتی جهان مثل آلمان و ... صادر می گردد. مس و منگنز نیز جزء محصولات معدنی دیگر منطقه است.
موسیقی روستا
موسیقی منطقه از نوع محلی خراسانی بوده که معمولاً در مراسمهایی چون عروسیها نواخته می شود.
پوشش گیاهی
درختان طاق و گز، گون، آویشن، اسپند، خارشتر، درمنه و زرک کوهی می باشد.
حیات وحش
کبک، تیهو، شاهین، عقاب، یوز پلنگ، آهو، روباه، گرگ، خرگوش، هوبره، قوچ و میش، کل و بز، مار، سوسمار.
زیر ساخت های منطقه (آب و برق و گاز و تلفن و اینترنت)
آب و برق و گاز و تلفن و اینترنت دارد.
نزدیکترین مراکز درمانی
خانه بهداشت در خود روستا قرار دارد.
نزدیکترین مراکز امنیتی( اداره پلیس)
درخود روستا پاسگاه دارد.